Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (26.01.2024)

Η 26η Ιανουαρίου αποτελεί Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στόχος αυτής της ημέρας είναι να θυμόμαστε όλοι μας τις θηριωδίες που μπορεί να διαπράξει ο άνθρωπος, όταν κυριεύεται από τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον φανατισμό.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας το σχολείο μας προέβαλε την κινηματογραφική ταινία «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες» (The Boy in the Striped Pajamas), προκειμένου οι μαθητές/τριες, αφενός, να μάθουν τι ήταν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και, αφετέρου, να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με τον ρατσισμό που αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. Την επόμενη ημέρα τους/τις ζητήθηκε να αναφερθούν ανώνυμα στα μηνύματα της ταινίας Ακολουθούν μερικές σκέψεις τους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαν να παρατεθούν οι απόψεις όλων των παιδιών.

Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια που προσέφεραν για τη δημιουργία αυτής της ανάρτησης τους/τις παρακάτω μαθητές/τριες, τα ονόματα των οποίων παρατίθενται αλφαβητικά:

  1. Αναστασιάδου Μαρία
  2. Βάσσου Αθανασία
  3. Γιουσμάς Χρήστος
  4. Δουλγέρη Γεωργία
  5. Ζέζιου Αθανασία
  6. Καράλκας Νικόλαος
  7. Καραμπάσης Ραφαήλ
  8. Κατσίκας Παύλος
  9. Κούλελη Κατερίνα
  10. Κουντούρη Ελευθερία
  11. Κυψίδης Πέτρος
  12. Μανάβη Μυρτώ
  13. Μπαλαμπάνης Μάριος
  14. Μπάπκα Μιχαέλα
  15. Τήλα Σεπφώρα
  16. Χατζηαποστόλου Χρήστος
  17. Χατζηκώτσιος Πρόδρομος
  18. Χατζόπουλος Θεοφύλακτος

ΓΝΩΜΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

  1. Την ταινία που είδαμε «Το παιδί με τις ριγέ πιτζάμες» ήταν μία ταινία που μου αποτυπώθηκε στο μυαλό. Κατάλαβα τις φρικτές συνέπειες του πολέμου εκείνες τις εποχές. Κατάλαβα επίσης ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλος ρατσισμός, λόγω της εθνικότητας του ανθρώπου. Ακόμη, συνειδητοποίησα τους τσακωμούς που μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μονάχα για ένα θέμα συζήτησης, καθώς ήταν κρυφό από έναν σύζυγο. Έτσι οι τσακωμοί αυτοί επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά της οικογένειας, καθώς δεν υπάρχει σωστή διαπαιδαγώγηση.
  2. Η ταινία «Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες» μας προκαλεί αρκετά συναισθήματα, κυρίως ντροπή για την κοινωνία που ζούμε. Νιώσαμε φόβο, θλίψη και μίσος για τους Γερμανούς, για την κακομεταχείριση απέναντι στους Εβραίους.
  3. Η ταινία που είδαμε εχτές ήταν πολύ λυπητερή αλλά με πολύ μεγάλο μήνυμα. Η αγαπημένη μου σκηνή αλλά και ταυτόχρονα χειρότερη είναι όταν βλέπουμε την αγάπη του παιδιού από τη Γερμανία για ένα «εχθρό» του, καθώς πήγε μέσα στις φυλακές που ήταν ο φίλος του μόνο και μόνο για να είναι μαζί. Το μήνυμα αυτής της ταινίας είναι η αληθινή φιλία χωρίς όρια.
  4. Το έργο μου άρεσε αλλά πιστεύω πως δεν ήταν τόσο κάλο για την ηλικία μας και έπρεπε να τουλάχιστον να τελειώνει με happy end.
  5. Η προσωπική μου άποψη για την ταινία είναι  ότι ήταν υπέροχη, διότι το  παιδί των Γερμανών  πήγαινε  κάθε  μέρα  και περίμενε το  παιδί των Εβραίων να έρθει  και  να διασκεδάσουν μαζί παίζοντας με  την μπάλα  ή ακόμα  και με  σκάκι. Αλλά  αυτό  που με συγκίνησε  ήταν στο  τέλος που  το παιδί των Γερμανών μπήκε στο  στρατόπεδο αλλά τελικά κάηκαν μαζί.
  6. Η ταινία μου άρεσε γιατί μας  διδάσκει να μην κοροϊδεύουμε παιδιά και γονείς για την καταγωγή τους
  7. Η ταινία  που είδαμε  ήταν πολύ  συγκινητική  και  μας περνούσε  πολλά μηνύματα και  μου άρεσε αρκετά.
  8. Η ταινία μου άρεσε πολύ γιατί είχε πολύ ενδιαφέρον και άγχος  και σε κάθε σκηνή είχε δράση ειδικά στην τελευταία σκηνή που τους κλείδωσαν σε ένα σημείο και τους σκότωσαν.
  9. Η ταινία που είδαμε ήταν η πιο συγκινητική ταινία που έχω δει. Ένα παιδί προσπάθησε να σώσει τον φίλο του, προσπαθώντας να βρει πού είχε χαθεί ο πατέρας του. Μα δεν τα κατάφερε και χάθηκε κι αυτός. Η πιο συγκινητική σκηνή για εμένα είναι στο τέλος που η μάνα βρίσκει τα ρούχα του παιδιού της και καταρρέει στη γη με κλάματα.
  10. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που πέθαναν τόσα άτομα χωρίς κανέναν λόγο. Τους συμπεριφέρονταν με πολύ κακό τρόπο, γιατί δεν ήταν και αυτοί Γερμανοί. Ήταν πολύ άδικο αυτό που γινόταν σε κάποια άτομα.
  11. Η ταινία που είδα ήταν πολύ στενάχωρη, γιατί το παιδί ήθελε έναν φίλο και τελικά γνώρισε ένα Εβραίο. Πιστεύω ότι αυτό που ζούσε ο μικρός Εβραίος ήταν πολύ βάρβαρο και δεν το άξιζε. Επίσης πιστεύω ότι να τους βαράνε και μετά να τους σκοτώνουν είναι μία τρέλα. Η ταινία ήταν πολύ συγκινητική και μου άρεσε πολύ.
  12. Αρχικά, η ταινία μου έκανε να αισθανθώ αδικία διότι σκοτώθηκαν τόσοι Εβραίοι λόγω της καταγωγής τους. Επίσης, με εξόργισε η τραγική συμπεριφορά του γερμανικού στρατού. Πιο συγκεκριμένα, τους ενδιέφερε μόνο να εξυπηρετηθεί το συμφέρον τους, να ενταχθούν περισσότερες περιοχές στο γερμανικό καθεστώς και να βρουν δούλους. Τέλος, νιώθω περήφανος για την παλικαρίσια στάση του μικρού αγοριού, το οποίο ήθελε να επανορθώσει στον Εβραίο φίλο του.
  13. Η χθεσινή ταινία, αν και ήταν πολύ στενάχωρη και λυπητερή, μου άρεσε ιδιαίτερα. Μου άρεσε γιατί με αυτό τον τρόπο μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε για το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Μας έδειξε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν λυπήθηκαν ούτε τις παιδικές ψυχές. Μας έδειξε την ζωή αυτών των δύο παιδιών και το τέλος τους. Η πιο λυπητερή σκηνή ήταν όταν τους έκαψαν. Αν και συγκινητική ταινία, μου άρεσε πολύ.
  14. Αυτή την ταινία την είχα ξαναδεί μαζί με τις φίλες μου αλλά πάντα θα συγκινούμε. Περνάει πολλά μηνύματα και κυρίως για τη φιλία και για τις διακρίσεις που γίνονταν και γίνονται. Η πιο συγκινητική στιγμή της ταινίας ήταν όταν ο Μπρούνο ήθελε να βοηθήσει τόσο πολύ τον Σμουλ, που μπήκε στο στρατόπεδο για να βρουν τον πατέρα του Σμουλ, αλλά τελικά πέθαναν μαζί χεράκι-χεράκι.
  15. Αυτή την ταινία ήθελα να την δω εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τώρα που την είδα μ΄ έβαλε σε σκέψεις. Οι ναζί δεν συμπεριφέρθηκαν καθόλου ωραία στους Εβραίους. Οι Εβραίοι χωρίς λόγο σκοτώθηκαν από αυτούς, δεν έκαναν τίποτα κακό και έφυγαν άδικα από την ζωή.
  16. Ειδικά εκείνο το μικρό παιδάκι που κανέναν δεν πειράζει, δεν πρόλαβε να ζήσει την ζωή του ακόμα και το σκότωσαν. Μακάρι να μην γίνει ποτέ ξανά αυτό το ολοκαύτωμα.
  17. Η ταινία που είδαμε χθες ήταν πολύ ωραία , αλλά δεν μου άρεσε το τέλος. Θεωρώ ότι το παιδί τζάμπα πέθανε και αν οι γονείς του του είχαν μιλήσει γι’ αυτό το θέμα πιστεύω δεν θα γινόταν τίποτα. Το «καλό» είναι ότι το παιδί μαζί με τους υπόλοιπους πέθαναν με τον καλύτερο τρόπο. Εννοώ ότι δεν βασανίστηκαν την ώρα που πέθαιναν, όλα έγιναν μέσα σε 2 λεπτά, αυτά τουλάχιστον πιστεύω.
  18. Αυτή η ιστορία ήταν αρκετά στενάχωρη. Από το πώς συμπεριφέρονταν οι Γερμανοί στους Εβραίους που τους είχαν φυλακισμένους, καταλαβαίνουμε πως οι Γερμανοί ήταν άνθρωποι αισχροί. Το μικρότερο παιδί της οικογένειας και η μητέρα σε αντίθεση με όλους τους άλλους όταν ανακάλυψαν τι περνούσαν οι άνθρωποι αυτοί μισούσαν τους ανθρώπους της πατρίδας τους. Το παιδί έκανε έναν φίλο, ίδια ηλικία μ’ αυτόν, Εβραίος όμως. Ο Μπρούνο πίστευε ότι οι Εβραίοι είναι πολύ καλοί άνθρωποι με ζεστή καρδιά. Πήγαινε κάθε μέρα έστω και για 5 λεπτά για να μιλήσει, να παίξει μαζί του.
  19. Το παιδί αυτό χωρίς να ξέρει τι πραγματικά κάνουν στους Εβραίους, θέλησε να βοηθήσει τον φίλο του να βρει τον πατέρα του. Και έτσι έκανε. Μπήκε μέσα στο στρατόπεδο, που αυτό μας δείχνει ότι το παιδί θέλησε να συμπονήσει, να βοηθήσει χωρίς κανένα αντάλλαγμα ούτε καν ήξερε πως σε όλο αυτό στην τελική θα σκοτωθεί και ο ίδιος.
  20. Η χθεσινή ταινία μου άρεσε πολύ και με συγκίνησε υπερβολικά γιατί η καρδιά των Γερμανών απέναντι στους αθώους αυτούς ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι, ήταν απαράδεκτη. Επίσης πολύ συγκινητική ήταν η σκηνή που το πλουσιόπαιδο έδωσε την ζωή του για να βοηθήσει το παιδάκι του αντίπαλου στρατοπέδου να βρει τον πατέρα του. Τον βοήθησε γιατί ήταν φίλοι, παρόλο που δεν ήταν σωστό. Η ταινία αυτή θα μου αφήσει πολλές αναμνήσεις και έχω πάρει αρκετά μαθήματα ζωής.
  21. Η ταινία ήθελε να περάσει ένα αντικοινωνικό μήνυμα ήταν πολύ συγκινητική και έδειχνε πως τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα τους πολέμους. Επίσης ο πατέρας, του παιδιού που ήταν αξιωματικός του Γερμανικού στρατού παρέλαβε τις συνέπειες για ότι είχε κάνει χάνοντας τον γιο του.
  22. Οι σκέψεις μου για την ταινία ήταν ότι η αληθινή φιλία μπορεί ακόμα και να σκοτώσει.
  23. Η ταινία, κατά την άποψή μου, ήταν πολύ ωραία αλλά και θλιβερή. Μια από τις αγαπημένες μου σκηνές ήταν εκεί που τα παιδάκια έπαιζαν σκάκι, αλλά το ξανθό αγοράκι βρισκόταν μέσα από το στρατόπεδο. Η πιο θλιβερή σκηνή ήταν εκεί όπου τα παιδάκια κάηκαν κατά λάθος. Η ταινία αυτή περνάει παρά πολλά και ωραία μηνύματα. Όπως να υποστηρίζουμε τους φίλους μας, να μην προδίδουμε και να μην κρατάμε κακία σε κανέναν. Για τους παραπάνω λόγους μου άρεσε η ταινία παρόλο που είχε ένα λυπηρό  τέλος.
  24. Από την ταινία κατάλαβα ότι για έναν φίλο μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ό,τι και να κάνεις σε έναν φίλο μπορείς να το διορθώσεις με κάποιο τρόπο, όπως έκανε και ο Μπρούνο, ο oποιος μόλις έμαθε ότι χάθηκε ο πατέρας του φίλου του έτρεξε να τον βοηθήσει και  ούτε καν τον ένοιαξε πως είναι Εβραίος, αφού τον έβλεπε σαν φίλο του. Από την ταινία κατάλαβα ότι πρέπει να συγχωρούμε ανεξαρτήτως τι μας έκανε ο άλλος με κάποιο τρόπο θα το διορθώσει.
  25. Η ταινία που είδαμε χθες με συγκίνησε πολύ αρκετά και με έκανε να θυμώσω για το τι γινόταν. Αυτό που μου άρεσε ήταν η φιλία των δυο αγοριών όμως ο ένας ήταν Εβραίος και φυλακισμένος αλλά ο τρόπος που έπαιζαν μαζί ήταν υπέροχος. Στο τέλος οι στρατιώτες έκαιγαν τους Εβραίους και εκείνη την ημέρα καήκαν και τα δυο αγόρια μαζί. Αυτό ήταν αδιανόητο γιατί ό,τι και έχει κάνει ένας άνθρωπος δεν μπορούμε να τον καίμε πόσο μάλλον που αυτοί ήταν Εβραίοι και δεν είχαν κάνει κάτι κακό.
  26. Η χθεσινή ταινία ήταν συγκινητική και πολύ χρήσιμη γιατί μας βοήθησε να μάθουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον τρόπο που μεταχειρίζονταν οι Γερμανοί τους Εβραίους. Το πιο συγκινητικό μέρος ήταν όταν το παιδί του Γερμανού στρατιώτη μπήκε μέσα στο στρατόπεδο για να βοηθήσει τον φίλο του να βρει τον μπαμπά του και αυτό μας δείχνει πόσο δυνατή είναι η φιλία. Κάτι ακόμα είναι πως το παιδί του Γερμανού στρατιώτη ήταν πολύ ευαίσθητο και δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί τα έκαναν όλα αυτά σε αθώους ανθρώπους. Αυτή η ταινία με έκανε να καταλάβω όλη αυτή την εχθρότητα των Γερμανών προς τους Εβραίους που ήταν αθώοι άνθρωποι και βασανίστηκαν
  27. Η ταινία «Το παιδί με τις ριγέ πιτζάμες» ήταν αφιερωμένη στο ολοκαύτωμα των Εβραίων. Οι Γερμανοί κατά την γνώμη μου ήταν πολύ επιθετικοί και πολύ σκληροί προς τους Εβραίους. Δεν πρέπει να φυλακίζεις, να χτυπάς και να καις έναν άνθρωπο. Στην εποχή μας αν το έκαναν αυτό θα είχαν μπει φυλακή για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους αλλά σε εκείνα τα χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά. Και επίσης δεν χρειάζεται να κάνεις όλα αυτά για να πάρεις μόνο μία περιουσία.
  28. Οι σκέψεις μου για αυτήν την ταινία ήταν γιατί ο κόσμος θέλει τόσο πολύ το κακό των άλλων; Επίσης έτσι όπως ένοιωσε η μητέρα του παιδιού που το έχασε για πάντα έτσι θα ένοιωθαν και οι άλλοι. Πάντως αυτή η φιλία ανάμεσα στα παιδιά ήταν πάρα πολύ συγκινητική και ευχάριστη γιατί έμειναν μαζί μέχρι που πεθαίνουν.
  29. Η ταινία μου άρεσε πολύ για τον λόγο ότι το αγόρι της ταινίας στάθηκε δίπλα στο άλλο αγόρι ακόμα και όταν έμαθε ότι είναι Εβραίος δεν σταμάτησε να τον υποστηρίζει και προκειμένου να βρούνε τον πατέρα του αγοριού, ο μικρός άφησε την οικογένειά του και θυσιάστηκε για τον φίλο του. Η ταινία δεν είχε καθόλου καλό τέλος και συγκίνησε πολλούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *