Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (03.12.2023)

Η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Το νόημα της ημέρας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας αναφορικά με τα ζητήματα αναπηρίας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να προβληματιστούμε για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν την ταινία «Η θεωρία των Πάντων» (The Theory of Everything). Την επόμενη ημέρα τους/τις ζητήθηκε να σχολιάσουν ανώνυμα το νόημα της ταινίας αυτής ή τι ήταν αυτό που τους έμεινε από αυτήν. Ακολουθούν μερικές σκέψεις τους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαν να παρατεθούν οι απόψεις όλων των παιδιών.

Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια που προσέφεραν για τη δημιουργία αυτής της ανάρτησης τους/τις παρακάτω μαθητές/τριες, τα ονόματα των οποίων παρατίθενται αλφαβητικά:

  1. Αναστασιάδου Μαρία
  2. Καράλκας Νικόλαος
  3. Κουκουζέλης Κωνσταντίνος
  4. Μανάβη Μυρτώ
  5. Μπαλαμπάνης Μάριος
  6. Νεραντζή Χριστίνα
  7. Νεραντζή Χρυσάνθη
  8. Παπαγεωργίου Μαρία
  9. Παπαδόπουλος Χρήστος
  10. Παρτάλης Πασχάλης
  11. Πετρίδου Ειρήνη
  12. Ταουσάνη Ιωάννα
  13. Τσιφτελίδης Χρήστος
  14. Χαβαλέ Αικατερίνη
  15. Χατζηαποστόλου Χρήστος
  16. Χατζηπανταζή Πολυξένη
  17. Χρυσομέρης Δημήτριος

ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

  1. Η ταινία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτό που μου έμεινε ήταν η αγάπη και η φροντίδα της γυναίκας και των παιδιών απέναντι στον Steven και η βοήθεια που του πρόσφεραν για να μπορέσει να μείνει στην ζωή.
  2. Αυτό που έμεινε από την ταινία είναι πως όλοι μπορούν να κάνουν οικογένεια. Επίσης, όλοι μπορούν να είναι καλοί στο κομμάτι τους, όπως ο καθηγητής στην ταινία που ήταν άσος στην φυσική. Όλοι μπορούν να έχουν αγάπη και να νιώσουν την αίσθηση ότι κάποιος τους στήριξε.
  3. Από την χθεσινή παρακολούθηση της ταινίας μου έμειναν πολλά πράγματα αλλά επίσης την βρήκα και πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχικά με άγγιξε το γεγονός που η γυναίκα του πρωταγωνιστή τον στήριξε και έμεινε μαζί του πολλά χρόνια, επειδή τον αγαπούσε και όχι λόγω της αναπηρίας του. Επίσης, ένα ακόμα πράγμα που με κέρδισε είναι πως ο πρωταγωνιστής, ακόμα και με την αναπηρία του, κατάφερε να κερδίσει πολλά βραβεία αποδεικνύοντας πως με θέληση μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Τέλος, η ταινία με ευαισθητοποίησε  ακόμα περισσότερο.
  4. Η ταινία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί μας δείχνει ότι με την θέληση μπορούμε να κάνουμε πολλά.
  5. Η ταινία μου έμαθε ότι είτε είσαι κανονικός είτε έχεις  πρόβλημα παιδιά κάνεις.
  6. Δεν πρέπει να κρίνουμε και να κοροϊδεύουμε άτομα με αναπηρίες.
  7. Αυτό που μου έμεινε από την ταινία είναι ότι η Τζέιν παντρεύτηκε έναν άνθρωπο με αναπηρία και άλλοι στην θέση της δεν θα του έδιναν σημασία και ότι κυνήγησε τα όνειρά του και έγινε ακόμα και φυσικός. Και ας είχε αναπηρία και δεν μπορούσε να μιλήσει στο τέλος.
  8. Ότι δεν έχει σημασία αν είσαι ανάπηρος ή άνθρωπος κανονικός. Σημασία έχει η αγάπη. Επίσης ότι μπορείς να τα καταφέρεις είτε είσαι ανάπηρος είτε κανονικός.
  9. Από την ταινία κράτησα ότι ο Steven μπόρεσε να ζήσει περισσότερο από ότι είχε πει ο γιατρός, μπόρεσε να κάνει μια θεωρία και έγραψε βιβλίο αν και ανάπηρος. Το τέλος ήταν πολύ συγκινητικό κατά την γνώμη μου επειδή ήταν με την γυναίκα που αγάπησε και με την οποία έκανε παιδιά και είχε ωραίες αναμνήσεις.
  10. Τα μηνύματα που μου πέρασε η ταινία είναι ότι οποιοδήποτε άνθρωπος μπορεί να καταφέρει ότι βάλει στόχο, και ότι ένας ανάπηρος μπορεί να κάνει ότι κι ένας άνθρωπος χωρίς αναπηρία.
  11. Αυτό που μου έμεινε από την ταινία ‘’Η θεωρία των πάντων’’ είναι ότι ο πρωταγωνιστής (Steven) παρόλο που είχε αναπηρία και δεν μπορούσε να κινηθεί δεν τα παράτησε αλλά προσπάθησε να ζήσει την ζωή του κανονικά. Ο Steven έγινε μεγάλος επιστήμονας και ενώ οι γιατροί του είπαν  ότι θα ζήσει ακόμη δυο χρόνια αυτός έζησε μέχρι τα 72 του χρόνια. Το μήνυμα της ταινίας ήταν ότι όποια δυσκολία και να περνάμε στην ζωή μας πρέπει να προσπαθήσουμε και ίσως τα καταφέρουμε.
  12. Να αγαπάμε κάποιον για αυτό που είναι.
  13. Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα.
  14. Αυτό που μου έμεινε είναι πως ακόμη και ανάπηρος μπόρεσε να τελειώσει  την έρευνά του.
  15. Η ταινία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα παρόλο που σε κάποια κομμάτια ήταν βαρετή. Παραμένει όμως ωραία ταινία. Υπήρξαν μερικά κομμάτια που άλλοι στεναχωρήθηκαν και άλλοι χειροκρότησαν. Ήταν ωραία ταινία και ελπίζω να δούμε και άλλες σαν και αυτήν.
  16. Αυτό που με έκανε εντύπωση είναι ότι ο Στίβεν Χόκινγκ παρόλο που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας και οι γιατροί  δεν του έδιναν  πολύ χρόνο ζωής αυτός δεν σταμάτησε να προσπαθεί και δεν έχασε ελπίδα και έγινε ένας από τους καλύτερους φυσικούς στον κόσμο.
  17. Αυτό που έμεινε από την ταινία που παρακολουθήσαμε είναι ότι δεν μετράει τόσο η εξωτερική εμφάνιση όσο τα εσωτερικά χαρακτηριστικά μας. Αυτό μας απέδειξε χθες ο πρωταγωνιστής της ταινίας εφόσον τα προβλήματα με την υγεία του δεν τον εμποδίζουν να γίνει δημοφιλής και ένας έξυπνος καθηγητής. Επιπλέον μπόρεσε με κάποιες δυσκολίες να φτιάξει μια οικογένεια με την Τζέιν την σύζυγό του δίπλα του μέχρι το τέλος. Ο Στίβεν μας έδωσε να καταλάβουμε ότι όλοι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν το θέλουν.
  18. Αυτό που μου έμεινε από την ταινία είναι πως και οι ανάπηροι άνθρωποι είναι ιδιοφυΐες, έχουν συναισθήματα και σκέφτονται όπως όλοι μας και χάρηκα που η κοπέλα του Στίβεν, όταν έμαθε για την αρρώστια του δεν τον άφησε και αποφάσισε να παλέψει για να ξεπεράσει την αρρώστια του ο Στίβεν, παρόλο που ήξερε πως δεν θα τα κατάφερνε αλλά στάθηκε δίπλα του όσο μπόρεσε.
  19. Αυτό που μου έμεινε από την ταινία είναι ότι πρέπει να αγαπάς τους ανθρώπους που έχεις και να μην τους παρατάς επειδή έχουν διάφορα κινητικά και εγκεφαλικά προβλήματα.
  20. Αυτή η ταινία θέλει να μας δείξει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται, να εκφράζουν την γνώμη τους, να σκέπτονται και να μπορούν να επινοούν θεωρίες. Με λίγα λόγια είμαστε όλοι ίσοι και δεν πρέπει να κρίνουμε έναν άνθρωπο από τις ιδιαιτερότητές του. Ο καθένας είναι διαφορετικός και έχει τα δικά του χαρίσματα.
  21. Από την ταινία κατάλαβα πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να τους βοηθάμε στις δύσκολες στιγμές που περνάνε. Τέλος δεν πρέπει να κατηγορούμε τους άλλους που δεν τους ξέρουμε καν.
  22. Αυτό που με έμεινε είναι ότι  μπορείς να βρεις έρωτα όπως και αν είσαι, και έτσι μπορεί να σε προσέξει, γι’ αυτό θα σε αγαπάει.
  23. Από την ταινία που είδαμε χθες μου έχει μείνει στο μυαλό ότι η αγάπη και η προσπάθεια μπορούν να δημιουργήσουν πολύ δυνατά συναισθήματα.
  24. Από την ταινία μου έκανε εντύπωση πως η γυναίκα η Τζέιν αγάπησε πραγματικά τον ΣΤΙΒΕΝ με ότι προβλήματα και αν είχε σωματικά. Εμένα μου άρεσε πολύ αυτό και με έκανε να νιώσω ένα συναίσθημα γαλήνης.
  25. Το μήνυμα που μας πέρασε αυτή η ταινία είναι ότι πρέπει όλους να τους εκτιμάμε άλλα και να σεβόμαστε τους ανθρώπους γιατί δεν ξέρουμε τι έχουν επιτύχει άλλα ούτε και τι έχουν περάσει  στην ζωή του για να φτάσουν ως εδώ.
  26. Αυτό που έμεινε από την ταινία είναι πως όποιες δυσκολίες και να έχει ένας άνθρωπος στο τέλος, άμα δεν το βάλει κάτω θα καταφέρει πολλά πράγματα. Είχε αναπηρικά  προβλήματα, κατάφερε να κάνει 3 παιδιά και να γίνει ένας μεγάλος επιστήμονας και έζησε πολλά χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *