Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (06.03.2024)

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο στόχος αυτής της ημέρας είναι να δοθεί ένα συμβολικό μήνυμα επαγρύπνησης για το πρόβλημα αυτό που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλες διαστάσεις και επηρεάζει τη ζωή πολλών μαθητών/τριών και των οικογενειών τους.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας το σχολείο μας προέβαλε την κινηματογραφική ταινία «Θαύμα» (Wonder), προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες, αφενός, με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και αφετέρου με την αποδοχή της διαφορετικότητας. Την επόμενη ημέρα τους/τις ζητήθηκε να αναφερθούν ανώνυμα στα μηνύματα της ταινίας Ακολουθούν μερικές σκέψεις τους. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαν να παρατεθούν οι απόψεις όλων των παιδιών.

Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια που προσέφεραν για τη δημιουργία αυτής της ανάρτησης τους/τις παρακάτω μαθητές/τριες, τα ονόματα των οποίων παρατίθενται αλφαβητικά:

  1. Αποστολίδης Πρόδρομος
  2. Αρελάκης Δημήτρης
  3. Βαράση Ευαγγελία
  4. Βαράση Νικολέτα Ραφαέλα
  5. Βάσσου Αθανασία
  6. Δομουχτσής Πολυχρόνης
  7. Δουλγέρη Γεωργία
  8. Ζέζιου Αθανασία
  9. Καράλκας Νίκος
  10. Καραμπάσης Ραφαήλ
  11. Κιούρα Δάφνη
  12. Κουκουζέλης Κωνσταντίνος
  13. Κούλελη Κατερίνα
  14. Κουκουζέλης Κωσταντίνος
  15. Μανάβη Μυρτώ
  16. Ντέντια Αλίρντα
  17. Ξενάκης Δημήτρης
  18. Χρυσομέρης Δημήτρης

ΓΝΩΜΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

  1. Η χθεσινή ταινία με ευαισθητοποίησε ακόμα περισσότερο. Μου δίδαξε πως δεν πρέπει να κρίνουμε ή να χλευάζουμε κάποιον επειδή διαφέρει με εμάς. Να βοηθούμε και να υποστηρίζουμε τα αδύναμα παιδιά, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς με αυτά των μεγαλύτερων τάξεων. Τέλος, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για την εξωτερική μας εμφάνιση. Κανένας δεν είναι άσχημος, απλά οι άνθρωποι βλέπουν άσχημα και προωθούν τις ανασφάλειές τους στα αδύναμα και διαφορετικά παιδιά.
  2. Η ταινία που παρακολουθήσαμε μου άρεσε πολύ. Το μήνυμα που ήθελε να μας περάσει είναι να μην κρίνουμε κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση, διότι δεν ξέρουμε τι άνθρωπος είναι και τι έχει περάσει. Αυτό εξάλλου μας το απέδειξε και ο πρωταγωνιστής της ταινίας, καθώς στο τέλος αποδείχτηκε καλός και πιστός φίλος που όλοι πια ήθελαν να γίνουν φίλοι μαζί του.
  3. Η ταινία που είδαμε μου άρεσε πολύ. Ήταν η αγαπημένη μου ταινία από όλες που έχω δει στο σχολείο. Η ταινία που είδαμε μου άρεσε γιατί μας δίνει ένα πολύ ωραίο μήνυμα. Το μήνυμα που μας δίνει είναι ότι δεν χρειάζεται να κρίνουμε από την εξωτερική εμφάνιση αν δεν ξέρεις τον άλλο και καλό θα είναι πρώτα να τους γνωρίζουμε και μετά να κρίνουμε.
  4. Η χθεσινή ταινία θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα για όλα τα παιδιά. Δεν πρέπει  κανένα παιδί να δέχεται μπούλινγκ επειδή γεννήθηκε διαφορετικό. Όλοι αξίζουν μια ευκαιρία, καθώς δεν  πρέπει να κρίνουμε κάποιον χωρίς να τον γνωρίσουμε ή λόγω της εμφάνισής του. Στην ταινία υπήρχε ένα αγόρι που αρχικά αναγκάστηκε να κάνει παρέα μαζί του αλλά καθώς τον γνώρισε έφτασε μέχρι και να μαλώσει για τον διαφορετικό του φίλο.
  5. Η χθεσινή ταινία ήταν φαντασμαγορική. Όλη η πλοκή περνάει ένα πολύ ωραίο μήνυμα. Το μήνυμα αυτό είναι να μην κοροϊδεύουμε κάποιον από την εξωτερική του/της εμφάνιση. Η αγαπημένη μου σκηνή ήταν εκείνη που όλη η οικογένεια του Όγκι γαργαλούσε τον Όγκι και το χειρότερο εκεί που όλοι τον κοροϊδεύανε. Παρόλο αυτά η ταινία ήταν καταπληκτική και σίγουρα θα την ξαναδώ.
  6. Αυτό που μου έμεινε από την ταινία είναι πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν. Με αναπηρίες ή και χωρίς με προσπάθεια όλα γίνονται. Αν βάλεις κάτι στο μυαλό σου το οποίο είναι σημαντικό για εσένα πρέπει να το καταφέρεις. Βάλε πείσμα και προσπάθησε όπως το παιδί στην ταινία. Πήγε σχολείο και καταπολέμησε το μπούλινγκ. Κάν’ το και εσύ.
  7. Πιστεύω ότι η ταινία ήταν πολύ ωραία διότι έχει ηθικό δίδαγμα ότι δεν έχει σημασία η εμφάνισή σου αλλά ο χαρακτήρας σου. Και επίσης με αυτήν την αλλαγή, που ήρθε ένα διαφορετικό παιδί στο σχολείο τους, έγιναν καλύτεροι άνθρωποι. Για εμένα ήταν μια ταινία η οποία μπορεί να προκαλέσει ενσυναίσθηση τελικά στα παιδιά τα οποία κάνουν bullying στα άλλα. Παρ΄ όλα αυτά μ’ άρεσε αρκετά και θα την ξαναέβλεπα εάν μπορούσα.
  8. Η ταινία ‘’Wonder’’ είναι μια από τις καλύτερες ταινίες και ειδικά γι’ αυτό το θέμα που είναι. Με στεναχώρησε το γεγονός που έβλεπαν μόνο πώς είναι εξωτερικά. Ευτυχώς δύο παιδιά κατάλαβαν την αξία του και έγιναν φίλοι. Στο τέλος όλοι κατάλαβαν το λάθος τους και έγιναν όλοι φίλοι. Μακάρι να γίνεται και στην αληθινή ζωή.
  9. Η ταινία ήταν πολύ συναρπαστική διότι μας έδειχνε το τι γινόταν από την πλευρά διαφόρων ατόμων. Ο πρωταγωνιστής ήταν ένα πολύ καλό και φιλικό παιδί, παρόλο που πίστευε ότι όλος ο κόσμος τριγύριζε γύρω του επειδή είχε πρόβλημα. Το τέλος ήταν από τα καλύτερα που έχω δει και πιστεύω πως μέχρι τώρα ήταν η καλύτερη ταινία που έχουμε δει.
  10. Χθες στην ταινία δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που φέρθηκαν στον Όγκι. Απαράδεκτοι θα έλεγα. Τα επηρέαζε όλα το παιδάκι με τα μαύρα μαλλιά αλλά μόλις έφυγε ξαφνικά όλοι ήθελαν να κάνουν παρέα τον Όγκι. Δεν ήταν όμως σωστός ο τρόπος που του φέρθηκαν αλλά τουλάχιστον το μετάνιωσαν στη συνέχεια.
  11. Η ταινία που είδαμε χτες με συγκίνησε και με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ακόμη και ο πιο άσχημος/η του κόσμου να ήμουν, τίποτα δεν θα ήταν ακατόρθωτο. Καθώς και ότι οι πραγματικοί φίλοι μας αποδέχονται έτσι ακριβώς όπως είμαστε. Ακόμη, δεν θα πρέπει να υιοθετούμε λάθος αντιλήψεις για κάποιον τον οποίο δεν ξέρουμε πραγματικά. Τέλος, είναι απαραίτητο να ξέρουμε πως ο οποιοσδήποτε και να είμαστε δεν πρέπει να μας ασκούν βία.
  12. Στην χθεσινή ταινία «Το Θαύμα» με συγκίνησε που στο τέλος όλα τα παιδιά έγιναν φίλοι μεταξύ τους. Επίσης, άλλο ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι παραμελούσαν την κόρη τους λόγω του προβλήματός που αντιμετώπιζε το μικρότερό τους παιδί και αυτό γινόταν σε αρκετά σημεία της ταινίας.
  13. Η χθεσινή ταινία με άγγιξε και με συγκίνησε αρκετά γιατί κανείς δεν φερόταν δίκαια στο παιδί και τον κορόιδευαν το πρόσωπό του, ενώ δεν ήξεραν τι είχε περάσει στην ζωή του. Επίσης η χθεσινή ταινία μου άρεσε γιατί μας πέρασε αρκετά σημαντικά μηνύματα, όπως το να μην κρίνουμε κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση, χωρίς να έχουμε μπει στη διαδικασία να τον γνωρίσουμε, γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να νιώσει ο άλλος με αυτά μας τα λόγια. Και τέλος, θεωρώ πως αυτή η ταινία μας πέρασε όλους κάποια μηνύματα και μας στιγμάτισε για την υπόλοιπη ζωή μας, και θεωρώ πως κάποιοι μπορεί να αλλάξουν τις πράξεις και τον τρόπο σκέψης τους μετά από αυτήν την υπέροχη και συγκινητική ταινία που παρακολουθήσαμε.
  14. Η ταινία που παρακολουθήσαμε χθες μας δημιουργεί συναισθήματα συμπόνιας για το παιδί, επειδή τα παιδιά τον κορόιδευαν για την εμφάνισή του, ενώ το ίδιο δεν μπορούσε να την αλλάξει, και ένιωθε άσχημα για τον εαυτό του. Αλλά μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρέπει να υποστηρίζουμε παιδιά που δέχονται bullying, όπως έκανε η οικογένεια του παιδιού ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις.
  15. Η ταινία «Το παιδί θαύμα» ήταν πολύ ωραία και πολύ καλή (στο να την δεις) διότι περνάει πολύ σημαντικά μηνύματα για το μπούλινγκ. Αυτό που με συγκίνησε ήταν στο τέλος αλλά γενικά όλη η ταινία ήταν συγκινητική. Στο τέλος, μας έδειχνε ότι έκαναν σχολική γιορτή για το καλοκαίρι και ο Όγκι που ήταν το παιδί που τον κορόιδευαν για το πρόσωπό του, έκανε πολλούς φίλους τελικά και πήρε το βραβείο και όλοι σηκώθηκαν και τον χειροκροτούσαν. Έχω ξαναδεί την ταινία και θα την βλέπω όσο παίζει διότι είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες.
  16. Αυτή η ταινία μου δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο και σε κανένα άτομο να ασκούμε βία και να τους κάνουμε μπούλινγκ. Αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο, γιατί δεν ξέρουμε τι περνάει ο άλλος και πώς νιώθει για αυτό. Επίσης ένας διαφορετικός από εμάς, δεν σημάνει ότι έχει κάτι κακό για να του φερόμαστε με άσχημο τρόπο. Τέλος, η βία και το μπούλινγκ στο σχολείο και σε άλλο μέρος απαγορεύεται.
  17. Η ταινία που παρακολουθήσαμε μου άρεσε αρκετά. Μας έδειξε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ποτέ τους ανθρώπους από το πώς φαίνονται γιατί το σημαντικότερο σε έναν άνθρωπο δεν είναι η εμφάνισή του άλλα η προσωπικότητά του και ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε κανέναν.
  18. Η ταινία ήταν πολύ ωραία γιατί πέρασε πολλά ωραία μηνύματα, όπως κάποιον αν δεν είναι εξωτερικά όμορφος να μην τον απορρίπτουμε και να βλέπουμε την ψυχή του ανθρώπου και όχι την ομορφιά.
  19. Η ταινία την οποία παρακολουθήσαμε ήταν συγκλονιστική και συνέχεια άλλαζε το θέμα, καθώς μια είχε φίλους ο πρωταγωνιστής και την άλλη μέρα δεν είχε αλλά μετά την μισή ταινία όλα άλλαξαν για το μικρό αγόρι, καθώς βρήκε φίλους και η ζωή του πήρε τα πάνω κάτω.
  20. Η ταινία μου άρεσε πολύ γιατί ήθελε να μας περάσει το μήνυμα ότι όσο άσχημος και αν είσαι ή αν είναι χάλια η εξωτερική εμφάνιση δεν πρέπει να τον κοροϊδεύουμε ή να του ασκούμε βία για αυτόν τον λόγο. Πρέπει να κοιτάμε τον χαρακτήρα και τα χαρίσματα του κάθε ανθρώπου.
  21. Η ταινία ήταν παρά πολύ ωραία και πολύ συναισθηματική. Ένιωσα λύπη όταν φερόντουσαν έτσι στον Όγκι οι συμμαθητές του και που η αδελφή του έλεγε πως είναι μοναχοπαίδι. Αφού κατάλαβαν όλοι την καλή καρδιά που έχει, τον αγάπησαν βαθιά. Η βία δεν είναι καθόλου ωραία. Εγώ δεν την έχω ζήσει σχεδόν καθόλου αλλά καταλαβαίνω.
  22. Στην ταινία Wonder είδαμε μια οικογένεια που το παιδάκι στο πρόσωπό του είχε μια παραμόρφωση από την γέννα και αποφάσισε μαζί με την οικογένειά του να πάει στο σχολείο. Εκεί πέρα κάποια παιδιά τον κορόιδευαν και του έκαναν bullying για την εμφάνισή του. Μου άρεσε η ταινία γιατί ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Είδαμε πώς νιώθουν οι άλλοι όταν τους κάνουνε bullying και καταλαβαίνουμε πως δεν πρέπει να κάνουμε bullying άλλα παιδιά για κανέναν λόγο.
  23. Η ταινία αυτή μου άρεσε πάρα πολύ γιατί περνάει ένα πολύ ωραίο μήνυμα. Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από την εξωτερική του εμφάνιση γιατί ο πραγματικός του εαυτός βρίσκεται στο εσωτερικό του και όχι στο εξωτερικό του. Η ομορφιά δεν είναι το παν επειδή δεν ξέρεις τι πραγματικά κρύβει αυτός ο άνθρωπος μέσα του και τι χαρακτήρας είναι, επειδή στην τελική αυτό μετράει.
  24. Τα πράγμα που κατάλαβα από την ταινία είναι πως είναι καλύτερο να έχεις λίγους αλλά καλούς φίλους πάρα πολλούς ψεύτικους.
  25. Από την ταινία μου έκανε πιο πολύ εντύπωση ότι όλοι εκεί έκριναν το αγόρι μόνο από την εξωτερική του εμφάνιση και κάνεις δεν κοίταξε το εσωτερικό του και τις άξιες που έχει ως άνθρωπος.
  26. Εχθές η ταινία μου φάνηκε ταυτόχρονα λυπητερή και υπέροχη γιατί με δίδαξε πολλά για το πώς να συμπεριφέρομαι στους φίλους μου και πώς να συμπεριφέρομαι στους γύρω μου.
  27. Η ταινία που είδαμε μου άρεσε πολύ. Ήταν η αγαπημένη μου ταινία από όλες που έχω δει στο σχολείο. Η ταινία που είδαμε μου άρεσε γιατί μας δίνει ένα πολύ ωραίο μήνυμα. Το μήνυμα που μας δίνει είναι ότι δεν χρειάζεται να κρίνουμε από την εξωτερική εμφάνιση αν δεν ξέρεις τον άλλο και καλό θα είναι πρώτα να τους γνωρίζουμε και μετά να κρίνουμε.
  28. Δεν ήταν ωραίο που όλοι συμμαθητές του Όγκι τον κορόιδευαν, τον έκαναν να νιώθει πολύ άσχημα και να στενοχωριέται. Αν και ήταν αργά, κατάλαβαν τι λάθη είχαν κάνει και προσπάθησαν να τα διορθώσουν. Ήταν αρκετά λυπητερό να βλέπεις να συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί που ήταν λίγο διαφορετικός.
  29. Η χθεσινή ταινία με άγγιξε εσωτερικά. Θέλω να πω ότι τόνισε την διαφορετικότητα και την προδοσία. .Δηλαδή καταλάβαμε και πήραμε ένα μάθημα ζωής θα έλεγα και πως δεν έχει σημασία η εξωτερική εμφάνιση κάποιου ανθρώπου παρά μόνο η εσωτερική.
  30. Η χθεσινή ταινία ήταν εκπληκτική και πιστεύω πως όλα τα παιδιά πρέπει να την δουν γιατί είναι ένα μήνυμα ζωής και μας δείχνει την ψυχική δύναμη που κουβαλούν τα παιδιά που δέχονται bullying. Μας έδειξε πως δεν πρέπει να κάνουμε τη ζωή των παιδιών δυσκολότερη, με το να τα βασανίζουμε γιατί όλον αυτόν τον πόνο τον κουβαλάνε μέσα στην ψυχή τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ξεσπάσουν κυρίως στον εαυτό τους. Το πιο τραγικό όμως είναι πως ορισμένα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν πως αποτελεί πρόβλημα για κάποιον γιατί κάνεις δεν είναι τέλειος. Κάτι άλλο που αναφέρθηκε μέσα στην ταινία και με εκνεύρισε ήταν πως τα παιδιά προσπαθούσαν να το απομακρύνουν από τους φίλους τους. Εύχομαι κανένα άλλο παιδί να μην νιώσει πώς είναι να σε κάνουν παρέα και να σε κάνουν πέρα μόνο και μόνο για να σε χρησιμοποιήσουν ή απλά για να σε ταπεινώσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *